Arilje u slikama

 

"Berza struje" do kraja 2014.

Tanjug | 16/12/2013

Berza električne energije biće oformljena u prvom kvartalu sledeće godine i biće funkcionalna u četvrtom kvartalu 2014. godine.

Većina posla je već završena i berza je spremna da počne da radi sledeće godine, rekao je generalni direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović na konferenciji za novinare.

On je naveo da se očekuje učešće klijenata na toj berzi iz Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske i dodao da će ona biti formirana sa jednom od vodećih francuskih kompanija. 

Prema njegovim rečima, EMS je zabeležio izuzetno dobre poslovne rezultate od kako je, pre nešto više od godinu dana, na čelo preduzeća došlo novo rukovodostvo. Kompanija je u prvoj polovini ove godine ostvarila bruto rezultat poslovanja od 425 miliona dinara, što je 320 procenata više u odnosu na isti period prošle godine. 

On je istakao da je EMS za prethodne tri godine napunio budžet Srbije sa gotovo devet milijardi dinara, što ukazuje da jedno javno preduzeće u Srbiji može uspešno da posluje bez gubitaka. 

U ovoj godini EMS ubrzano realizuje kapitalne investicione projekte poput trafostanica "Beograd 20" i "Vranje četiri", a razvija i projekat Transbalkanske magistrale za prenos struje koji je svojevrstan elektroenergetski pandan Južnom toku. 

Petrović je najavio da će na proleće sledeće godine početi izgradnja pristupnog dalekovoda za trafostanicu "Beograd 20", jer su rešeni skoro svi problemi koji su ranije postojali sa stanovnicima pojedinih beogradskih opština koji su izvršili nelegalnu gradnju na planiranoj trasi dalekovoda. 

On je izrazio očekivanje da će taj projekat biti završen do sredine 2015. godine. 

Krađa elektro energetske opreme, koja je bila izrazita prethodnih godina, ubuduće će, dodao je, biti strožije sankcionisana, jer je usvojen zakon kojim se to tretira kao krivično delo izazivanja opšte opasnosti, za šta je predviđena kazna od pet do 10 godina zatvora.


Kategorije vesti: Biznis