Arilje u slikama

 

NBS nije imala viškova u 2013. da uplati u budžet

Beta | 26/10/2014

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je u petak da nije u 2013. imala viškova novca koji bi uplatila u državni budžet.

"I pored racionalizacije pratećih troškova, po finansijskom rezultatu za 2013. nije bilo viškova koji bi bili uplaćeni u budžet", piše u odgovoru koji je NBS dostavila agenciji Beta na pitanje zašto centrala banka ove godine neće uplatiti ni dinar dobiti u budžet.

U budžetu Srbije za 2014. godinu su bili planirani prihodi od tri milijarde dinara po osnovu uplate dobiti NBS. Prošle godine je NBS uplatila u budžet 2,97 milijardi dinara od dobiti ostvarene u 2012. godini.

Centralna banka Srbije je istakla da je u 2013. NBS prvi put bila u obavezi da uplati porez na dobit pravnih lica za nedobitne organizacije, što je uticalo na finansijski rezultat.

"Smanjenju troškova Narodne banke Srbije u narednom periodu će, po osnovu povećanje otpornosti domaće ekonomije na eksterne šokove, doprineti i realizacija mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi. Uvereni smo da dosadašnji rezultati opravdavaju troškove jer su učinili nepotrebnim izdatke koje bi imali privreda, stanovništvo i država da oni nisu ostvareni", navodi se u saopštenju NBS.

Naglašava se da NBS ima zakonsku obavezu da obezbedjuje monetarnu i finansijsku stabilnost u zemlji, što je u 2013. uspešno i ostvareno i da finansijski rezultat koji je ostvarila ni na koji način ne predstavlja opterećenje za poreske obveznike u Srbiji.


Kategorije vesti: Biznis