Arilje u slikama

 

Poreska Uprava otpisuje 330 milijardi duga

19/07/2012

Poreska uprava će otpisati potraživanja u iznosu od oko 330 milijardi dinara prema firmama koje nisu u stanju da ih izmire, piše Blic.
To bi značilo da će biti naplaćeno svega 30 milijardi dinara, ili manje od 10 odsto ukupnog poreskog duga.
 
Ukupan dug 500 preduzeća sa spiska poreskih dužnika koji je objavljen u julu je 360 milijardi dinara, a prema analizi oko 92,5 odsto tog duga je nenaplativo.
 
"Na sledećem spisku dužnika koji bude objavila Poreska uprava, svi ovi dugovi će biti otpisani jer ih nije moguće naplatiti. Trebalo bi napraviti realne spiskove dužnika” Dejan Vidojević, zamenik direktora Poreske uprave. 
 
Ekonomisti, sa druge strane tvrde da dugove ne bi trebalo odmah otpisivati, jer sve dok firme raspolažu nekom imovinom postoji šansa da se deo dugovanja naplati. 
 
Prema rečima ekonomiste Mahmuta Bušatlije, među 500 dužnika Poreske uprave nalaze i preduzeća iz kojih su gazde izvlačile profit nauštrb poreza i doprinosa koje nisu uplaćivali radnicima. 
 
On veruje da ni novi način naplate poreza i doprinosa u kome banke pomažu Upravi pri kontroli uplata neće dati rezultate dok se ne sprovede reforma poreskog sistema.

Kategorije vesti: Biznis