Arilje u slikama

 

Za kreditiranje poljoprivrede i obnovljive energije 100 miliona evra

13/12/2012

Nemačka razvojna banka KfW odobrila je Republici Srbiji kredit od 100 miliona evra, namenjen finansiranju projekata u oblasti poljoprivrede, energetske efikasnosti, obnovljive energije i opštinske infrastrukture.Ovaj kredit biće realiziovan preko Komercijalne banke, Prokredit i Čačanske banke. Kako je danas najavila Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, Komercijalna banka plasiraće 30 miliona evra u poljoprivredu i prehrambenu industriju i 25 miliona evra u opštinsku infrastrukturu.

Prokredit banka će odobravati kredite za poljoprivredu i prehrambenu industriju, dok će Čačanska banka pet milona evra za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju.
- Tri posredničke banke plasiraće novac iz ove kreditne linije korisnicima do maksimalnog iznosa od milion evra za poljoprivredu i za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju i do 1,2 miliona za opštinsku infrastrukturu. Krediti će se odobravati sa rokom do sedam godina i periodom počeka do dve godine - ističe Tabaković.
Opštine koje budu uzele kredit iz ovih kreditnih linija i koje ih budu uspešno ga iskoristile u oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, biće u mogućnosti da se kandiduju za donacije koje finansira Evropske unija, a u iznosu od 10-20 odsto od iznosa kredita.

Kategorije vesti: Biznis