Arilje u slikama

 

Subvencije za uvođenje standarda

Finansira USAID | 14/12/2011

Agrobiznis projekat, koji finansira Agencija Sjedinjenih Američkih Država za medjunarodni razvoj – USAID, organizuje Program finansijske podrške agrobiznisima u Srbiji za uvodjenje međunarodnih standarda u oblasti sistema bezbednosti i kvaliteta hrane. Cilj programa je da se, kroz pružanje stručne i finansijske pomoći, ovaj proces omasovi i ubrza, i time doprinese podizanju nivoa kvaliteta i konkurentnosti domaćih proizvoda, što će olakšati njihov plasman na sve zahtevnijem svetskom tržištu.

Invidualna finansijska podrška za uvodjenje standarda (sertifikaciju) iznosi najviše 5,000 američih dolara, za finansiranja do 70% troškova sertifikacija. Svaka odobrena aktivnost mora biti završena u periodu od tri meseca od dana potpisivanja ugovora o dodeli bespovratnih sredstava. Sredstva se dodeljuju po principu refundacije troškova, koje ostvari primalac bespovratnih sredstava tokom realizacije odobrenog projekta.
Podrška je namenjena privrednim društvima, poljoprivrednim zadrugama i individualnim poljoprivrednim proizvoñačima, sa većim obimom proizvodnje, koji se na teritoriji Republike Srbije bave proizvodnjom svežeg i prerañenog povrća i voće, mesa i mesnih prerañevina, mlečnih proizvoda, pečuraka, lekovitog bilja i šumskih plodova, a koji su zainteresovani za uvođenje sledećih standarda:
1. Dobra poljoprivredna praksa u skladu sa GlobalGAP standardom;
2. Sistema zaštite životne sredine – ISO 14001;
3. Sistema upravljanja bezbednošću hrane – ISO 22000 i HACCP;
4. Organska proizvodnja – Organic;
5. Specifični tržišni standardi – Halal, Kosher, BRC, IFC i drugi standard.
Zainteresovana privredna društva, poljoprivredne zadruge i individualni poljoprivredni
proizvođači treba da dostave svoje prijave i svu potrebnu dokumentaciju u skladu sa
zahtevima opisanim u dokumentu pod nazivom “Finansijska podrška (grantovi) za
uvođenje međunarodnih standarda u oblasti sistema bezbednosti i kvaliteta hrane –
Opis programa i kriterijumi”, na sledeću poštansku adresu:
USAID AGROBIZNIS PROJEKAT
Ref. Grants for Standards
Internacionalnih brigada 57
11 000 Beograd
Detaljne informacije o programu, uslovima za dobijanja bespovratnih sredstava i obrazce za prijavu možete naći na Internet adresi http://www.agrobiznis.net/serbian/31/nabavke/, ili putem elektronske pošte na sledećoj adresi: office@agrobiznis.net, kao i u kancelarijama u:
Beogradu, ul. Internacionalnih brigada 57, tel. 011/243 66 11; Čačku, ul. Dragiše
Mišovića 73, tel. 032/371 554; Novom Sadu, ul. Školska 3, tel. 021/528 490; i
Nišu, ul. Kralja Stefana Prvovenčanog 44-46, tel. 018/526 228.
 
Javni poziv za dostavljanje aplikacija biće otvoren najdalje do 31. marta 2012. godine, tj. do ispunjenja kvote predviđene ukupnim budžetom za ovaj program finansijske podrške. Prijave će biti razmatrane od strane komisije i odobravane jednom mesečno, ili češće, a u skladu sa dinamikom podnošenja prijava.
USAID Agrobiznis projekat ravnopravno tretira sve podnosioce zahteva, bez obzira na pol, versku i nacionalnu pripadnost.

Kategorije vesti: Udruzenje