Arilje u slikama

 

EU suspendovala milionsku pomoć BiH za poljoprivredu

Beta | 5/06/2013

Neuspeh vlasti Bosne i Hercegovine da okončaju pripreme u okviru dva projekta u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja prisilio je Evropsku Uniju (EU) da suspenduje pet miliona evra izdvojenih za ove namene, saopšteno je u sredu iz Delegacije EU u Sarajevu.

Ovim projektima bi se obezbedila bespovratna sredstava poljoprivrednicima u BiH za izgradnju kapaciteta pri realizaciji fondova EU za ruralni razvoj, poznata kao Instrument za pretpristupnu pomoć u ruralnom razvoju (IPARD), te za izradu strateškog plana za ruralni razvoj u BiH.

Stalni nedostatak napretka u ovim područjima, kao i u uskladjivanju zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, ne donosi samo potencijalni gubitak pet miliona evra sredstava EU, već bi nedostatak delovanja kasnije mogao dovesti do gubitaka nekoliko desetina miliona evra namenjenih poljoprivredi za period 2014. do 2020. godine, piše u saopštenju.

Dodaje se da su jasan politički dogovor o uspostavljanju struktura za sprovodjenje IPARD-a i izrade strateškog plana za ruralni razvoj za BiH preduslovi za pomoć poljoprivredi i ruralnom razvoju u okviru predvidjenih IPA sredstava EU u ovom periodu.


Kategorije vesti: Biznis