Arilje u slikama

 

Spremni za otvaranje tržišta struje

Tanjug | 25/06/2013

Potrošači u Srbiji treba da se pripreme za liberalizaciju tržišta struje, čija druga faza stupa na snagu 2014, poručeno je u Privrednoj komori Srbije.

Kupci treba dobro da poznaju svoju potrošnju, odnosno koliko i kada najviše troše električne energije, kako bi sklopili adekvatan ugovor o isporukama struje sa jednim od 27 licenciranih snabdevača, rekla je član Saveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžiababić.

Ona je podsetila da je tržište struje liberalizovano za oko devet odsto potrošača u Srbiji, odnosno za velike industrijske potrošače, koji od početka 2013. godine nemaju pravo da se snabdevaju po regulisanim cenama, već po tržišnim. 

Sledeća faza liberalizacije za ostale velike potrošače, ali i za one koji imaju status malih potrošača, počeće od 2014. godine, rekla je ona, na zajedničkoj sednici Odbora Udruženja za metalsku i elektro industriju, hemijsku, industriju nemetala i Udruženja rudnika metala, crne i obojene metalurgije. 

Otvaranje tržišta struje počeće od 2015. godine da važi i za domaćinstva, rekla je Hadžibabić i poručila da svi koji u predviđenom roku ne budu sklopili ugovor o snabdevanju biće isključeni sa mreže. 

Ona je ocenila da srpsko tržište električne energije treba i može da funkcioniše konkurentno, jer kod nas posluje 27 aktivnih i licenciranih snabdevača strujom, koji će biti konkurencija EPS-u, koji je do početka ove godine imao monopol na tržištu. 

Na odvojenoj sednici Udruženja za metalsku i elektroindustriju rečeno je da je neophodno pokretanje novog procesa industrijalizacije kako bi se ostvario rast i razvoj privrede, a proizvodi više faze prerade izvozili. 

Nova industrijalizacija je jedina pokretačka snaga koja može da angažuje maksimalan broj radnika i bude zamajac ostalim delatnostima, rečeno je na sednici i istaknuto da bi domaća preduzeća trebalo da se maksimalno angažuju na tendereima javnih preduzeća. 

Neophodna je i Strategija razvoja domaće privrede i industrije, kako bi se kompanije prilagodile i integrisale u ekonomski prostor EU, a potrebna je sprovesti i strukturna prilagodjavanja radi povećanja investicija u industrijskom sektoru.


Kategorije vesti: Biznis