Arilje u slikama

 

Poljoprivredi potrebna dodatna pomoć

Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković pozvala je međunarodne institucije da dodatno pomognu poljoprivredi Srbije u sanaciji šteta od poplava. | 20/06/2014

Snežana Bogosavljević Bošković je, na otvaranju dvodnevne godišnje konferencije organizacije "Agro-istok" u Beogradu, istakla da je poljoprivredi potrebno još pomoći nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile zemlju.

Ministarka poljoprivrede.jpg

"Dosta vremena i sredstava biće potrebno za potpunu sanaciju šteta od poplava i zato pozivam međunarodne institucije da u okviru svojih finansijskih i kreditnih mogućnosti pomognu Srbiji i njenoj poljoprivredi", rekla je ministarka.

Ona je zahvalila Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) na dosadašnjoj pomoći.

Na skupu na kojem se razgovara o načinima proizvodnje većih količina kvalitetnije hrane u regionu Evrope i centralne Azije, ministarka je rekla da se srpski proizvođači trenutno nalaze u specifičnoj poziciji, jer posluju u uslovima započinjanja pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

To su, ističe, uslovi kada agrar i ruralni razvoj moraju da se prilagode pravilima zajedničke poljoprivredne politike Unije.

"Taj proces će zahtevati od srpskih proizvođača da se prilagode pravilima i standardima EU, kako bi se blagovremeno pripremili za zahteve koje nameće visoko konkurentno evropsko tržište", naglasila je Bogosavljević Bošković.

Ona je podsetila da Srbija već godinama ostvaruje suficit u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima sa EU, te da je svesna visokih zahteva tog tržišta.

"Kvalitet srpskih proizvoda zadovoljava međunarodne standarde, ali naši proizvođači često ne mogu da obezbede dovoljne količine, zbog čega plasman biva ugrožen", rekla je ministarka poljoprivrede.

Ukazala je na to da je za puno korišćenje izvoznih potencijala srpske poljoprivrede potrebno maksimalno iskoristiti preferencijalni pristup najvećim tržištima, poput EU i Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana, povećati plasman proizvoda sa geografskom oznakom i tradicionalnih proizvoda.

Kako je dodala, potrebno je raditi i na udruživanju poljoprivrednika, ali i na unapređenju svih segmenata tržišnog lanca.

Oko 120 vodećih poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka, predstavnika agro-kompanija, vlada i međunarodnih organizacija sastali su se u Beogradu na skupu mreže "Agro-istok" kako bi razgovarali o tome kako podržati proizvodnju "najbolje hrane" u Evropi i centralnoj Aziji.

Godišnji skup "Agro-istok" održava se u organizaciji FAO i EBRD, uz finansijsku podršku Svetske banke.

"Agro-istok" je neformalna platforma ključnih aktera u poljoprivredi, finansiranju agro-biznisa i u ruralnom razvoju u Evropi i centralnoj Aziji. Ta mreža postoji od 2002. godine, a osnovali su je EBRD, FAO, Svetska banka i Centralnoevropska inicijativa (CEI).