Arilje u slikama

 

Jača saradnja Švajcarske i Srbije

23/06/2014

Privredna saradnja između Švajcarske i Srbije može biti jača, a doprinos tome daće Švajcarsko-srpska trgovinska komora, čiji su članovi održali prvi sastanak.

Žan-Lik Eš, zamenik šefa misije švajcarske ambasade u Beogradu, istakao je da je cilj rada Komore da se unapredi privredna saradnja Švajcarske i Srbije.

"Premijer Aleksandar Vučić najavio je osnivanje mešovitog odbora pri njegovoj kancelariji. To je očiti dokaz volje premijera da stekne u uvid u sve što se čini na polju privrede dve zemlje i kako ta saradnja može da bude još bolja, što je prilika za sve nas", rekao je Eš, a navodi se u saopštenju kompanije Ringier Aksel Špringer, u čijem su vlasništvu dnevne novina "Blic", a koja je član ove komore. 

Švajcarsko-srpska trgovinska komora će raditi, kako se navodi, kao nezavisna institucija. 

Komora je registrovana u martu ove godine, a njeno osnivanje pokrenule su švajcarske firme uz podršku Ambasade Švajcarske u Srbiji. U aprilu je bila inauguracija, dok je danas održan prvi sastanak članova. 

Ana Grujović, izvršna direktorka Švajcarsko-srpske trgovinske komore, najavila je u oktobru održavanje generalne skupštine organizacije, dok se u septembru očekuje i pokretanje veb sajta, na kome će se nalaziti obilje korisnih poslovnih informacija za kompanije. 

"Kroz naš rad trudićemo se da razumemo i poboljšamo poslovnu klimu u Srbiji, ali i da težimo ka razvoju zdrave klime. Zalagaćemo se za promociju švajcarskih vrednosti u poslovanju. Srpskim firmama mahom nedostaju informacije o švajcarskom tržištu, o pravnim i birokratskim procedurama, a imaće pomoć da se što bolje plasiraju na švajcarskom tržištu", istakla je Grujović. 

Komora će davati osnovne informacije domaćim kompanijama o tome kako se posluje u Švajcarskoj i pružati pomoć da uspostave kontakte kroz razne forume i sajmove. Takođe, smernice za rad u Srbiji biće ponuđene i zainteresovanim švajcarskim investitorima. 

Na današnjem sastanku predstavilo se i sedam kompanija osnivača Švajcarsko-srpske trgovinske komore - Ringier Aksel Špringer, Roš, SIKA, Holcim, SGS, Nestle, Sicpa.


Kategorije vesti: Biznis