Arilje u slikama

 

U kontroli PDV još 400 inspektora

Tanjug | 6/09/2014

Prihodi od poreza ove godine su veći nego prethodne, ali je ostao problem sa naplatom PDV-a, pa je Preska uprava krenula u veću kontrolu sive ekonomije.
"Uz postojećih 600 poreskih inspektora na teren izlazi još 400", izjavila je pomoćnik direktora Poreske uprave Rada Kostić.

Ona je za RTS rekla da se posebna pažnja posvećuje rizičnim obveznicima, gde se proverava izdavanje fiskalnih računa i da li su radnici prijavljeni. Tako je u 12.500 kontrola fiskalnih kasa ustanoviljeno nepravilnosti kod 2.500 ili 22 odsto.

Kontrolori mogu da izreknu prekršajnu kaznu ili da zatvore radnju na period od sedam do 60 dana, u zavisnosti od težine prestupa.

"Zatvaranje radnje treba da bude svima nauk, da je verovatno bolje da svoje zaposlene prijave", konstaovala je Kostićeva.

Ona je dodala da sada treba da iskoriste pogodnosti koje imaju da to učine, jer je zakon predvideo pravo na povraćaj doprinosa od 60 odsto onima koji zapošljavaju do devet radnika, 70 odsto ima sa 10 do 99 radnika, a onima koji zapošljavaju 100 i više ranika, 75 odsto.

Povodom navoda ministra privrede da postoje čitavi gradovi gde se ne izdaju računi, Kostićeva je objasnila da je u tim gradovima PDV naplaćen bruto, ali kada se izvrši povraćaj PDV-a ne ostane mnogo za budžet.

Postoji mogućost da u tim gradovima ima velikih izvoznika, koji imaju veliki povradhaj PDV-a, dodala je ona.

Kostićeva je podsetila da Poreska uprava od prošle godine može da kontroliše i sivo ili crno tržište, koje je ranije bilo u nadležnosti Tržišne inspekcije, bilo po anonimnim prijavama ili po proceni Poreske uprave.

 


Kategorije vesti: Biznis