Arilje u slikama

 

Od 1. januara ekonomska cena gasa

Politika | 19/09/2014

Građani i privreda moraće od 1. januara 2015. godine da plaćaju ekonomsku cenu gasa, a dugovi onima koji ne plate više se neće tolerisati, rekao je Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa". - Moraće da se naplati sve što se isporuči. Više neće biti ni izuzetaka, osim možda škola, bolnica i vrtića. Jedino u tim slučajevima možda bude ustupaka - poručio je Bajatović. Bajatović je objasnio da će, na taj način, "budžet dogodine prihodovati 60 miliona evra, što će biti deo mera fiskalne konsolidacije, koje će danas biti objavljene".

- To nije pravo poskupljenje, već samo usklađivanje cene s realnim troškovima, koji će se minimalno preneti na krajnjeg potrošača - kaže Bajatović.

On je rekao i da nije reč o nekoj novoj taksi, već o usklađivanju cena transporta i cena mrežarine, dodajući da je cena gasa dosad bila nerealna.

- Mi smo se zaduživali za račun potrošača, a naše dugove po tom osnovu plaćali su građani Srbije. Dakle, sada će troškove snositi samo oni koji gas i koriste. To je pravednije, a ne kao do sad da taj trošak indirektno plaćaju svi građani Srbije - objasnio je Bajatović.

Bajatović je dodao da će praktično od sledeće godine biti ostvarivana dobit koja će se uplaćivati u budžet i time postepeno smanjivati rashodi koje država ima po tom osnovu. - Praktično, 'Srbijagas' će iskoristiti svoje zakonsko pravo - da gas prodaje po realnoj ceni - kaže Bajatović.

"Gubici 'Srbijagasa' u 2012. i 2013. godini izuzetno su veliki. Tako su u 2012. godini dostigli oko 37, a već sledeće godine gotovo 500 milijardi dinara", piše "Politika".


Kategorije vesti: Biznis