Arilje u slikama

 

Jedinstvo regiona za konkurentnost

PKS | 19/09/2014

Veliki potencijal Srbije je 12 slobodnih zona, koje nude mogućnost za grinfild i braunfild investicije, ali su neophodne jednostavnije procedure, poslovanje bez plaćanja carina, poreza na dobit i PDV-a na robu koja se unosi iz sveta

Predstavnici slobodnih zona očekuju da do 2020. godine Srbija bude pokrivena mrežom slobodnih zona koje jednostavnim carinskim procedurama i poslovanjem bez plaćanja carina, privlače investitore iz celog sveta i predstavljaju industrijski „HUB“ u Jugoistočnoj Evropi, istaknuto je na završetku dvodnevne međunarodne konferencije o slobodnim zonama Jugoistočne Evrope u Privrednoj komori Srbije (PKS).
 
Radi unapređenja konkurentnosti slobodnih zona, povećanja proizvodnje i zapošljavanja, nadležna ministarstva sa Grupacijom slobodnih zona Srbije treba da formiraju tim za razvoj slobodnih zona, istakao je Dragan Kostić, predsednik Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta PKS i direktor Slobodne zone Pirot, iznoseći zaključke konferencije.
 
Neophodno je definisati uslove poslovanja slobodnih zona nakon što Srbija pristupi Evropskoj uniji, pri čemu će se koristiti iskustvo zemalja koje su već pristupile EU – Češke, Hrvatske, Poljske i drugih.
 
Lokalne samouprave treba da definišu podsticaje, odnosno oslobođenja od plaćanja dela poreza na zarade za sva nova radna mesta, kao i oslobađanje od gradskih i opštinskih taksi i poreza kod izgradnje i eksploatacije objekata namenjenih proizvodnim aktivnostima, zaključeno je na konferenciji.
 
Učesnici su se saglasili da ovakve konferencije, u organizaciji slobodnih zona regiona Jugoistočne Evrope, treba da se održavaju svake druge godine.
 
Huan Torents, predsednik Svetskog udruženja slobodnih zona (FEMOZA) pozvao je Dragana Kostića da postane deo „Galerije slavnih“ tog međunarodnog udruženja, jer je čitav radni vek posvetio slobodnim zonama.

U 12 slobodnih zona u Srbiji prošle godine ostvaren je promet vredan bezmalo pet milijardi evra, proizvodnja je dostigla 2,4 milijarde evra, a izvoz petinu ukupnog eksporta zemlje.


Kategorije vesti: Biznis