Arilje u slikama

 

Liofilizovana malina preduzeća Drenovac-pobednik Sajma

Međunarodni sajam etno hrane i pića | 1/12/2014

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, na Beogradskom sajmu se od 26. do 29. novembra održao  9. Sajam etno hrane i pića, koji    je okupio  oko 350 domaćih i inostranih izlagača sa preko 1.500 različitih prehrambenih etno proizvoda koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenim količinama za tržište.

Sajam se održava pod sloganom „Utemeljenje robne marke etno proizvoda“, što praktično znači brendiranje tradicionalnih, domaćih prehrambenih proizvoda kako bi se stvorili novi brendovi i pronašla nova tržišta.

Izlagači su  nastupali  u organizaciji institucija i regiona: privrednih komora, zadružnih saveza, turističkih organizacija, lokalnih samouprava, udruženja proizvođača. Predstavljeni su domaći proizvođači po regionima, kao i proizvođači iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Ruske Federacije i Italije.

Na štandu RPK Užice svoje proizvode su predstavili: RB Globali  Gazela plus iz Užica, Etno stil Jolić iz Zbojštice, Varošanka, Zlatarka, PG Trtović iz Nove Varoši, Farma koza Dosković, Braća Tomašević iz Prijepolja, Poljopromet iz Ježevice, Biljana krin iz  Rožanstva, PK Zlatibor i  PG Pčelinjaci Pantović sa Zlatibora, Drenovac i  PG Jovanović iz  Arilje, Biosfera Golija iz  Ivanjice. 

Proteklih godina Sajam etno hrane i pića se afirmisao kao ekskluzivan promoter  brojnih tradicionalnih proizvoda tako da iz godine u godinu privlači sve veće interesovanje  kako posetioca tako i izlagača i predstavljanje sve većeg broja proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

Manifestacija je, pre svega, namenjena distributerima, nabavljačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana, trgovinskih radnji, šefovima kuhinja, profesionalnim gastronomima, kupcima iz inostranstva zbog upoznavanja sa asortimanom, ukusom i cenom specijaliteta koje mogu uvrstiti u vlastitu poslovnu ponudu.

U cilju prepoznavanja novih srpskih brendova, žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz ove oblasti, ocenjivao je eksponate u 12 robnih grupa i 21 podgrupi i dodelio diplome i priznanja najuspešnijim.

 

U veoma jakoj konkurenciji, proizvodi sa područja Regionalne privredne komore Užice su bili veoma zapaženi, štand izuzetno dobro posećen a priznanja su dobili Farma koza Dosković iz Prijepolja u robnoj grupi mleko i proizvodi od mleka za kozji sir, Drenovac doo iz Arilja u robnoj grupi voće i prerađevine od voća za sušenu liofiliziranu malinu. Regionalna privredna komora Užice je dobila priznanje za uspešnu organizaciju i nastup na Sajmu.

 

Vrhunsko priznanje -apsolutni pobednik i laskavu titulu Robna marka iz Srbije 2014. dobila je  sušena malina firme Drenovac iz Arilja.

Preduzece DRENOVAC sa sedistem u Mirosaljcima, opština Arilje pocelo je sa radom pre 22 godine. Bavi se otkupom, preradom i izvozom voca, pre svega zamrznute maline, kupine i sljive. Od 2012 godine uvedena je  nova tenologija susenja voca postupkom liofilizacije, pri čemu se zadržavaju svojstva svežeg voća  pre  svega maline, jagode, borovnice,  kupine, kajsije i jabuke kao i čokoladiranje liofilizovanog voća. Svoje proizvode Drenovac distribuira pod imenom Green village. Preduzeće poseduje HACCP, IFS i Global Gap standarde.