Arilje u slikama

 

Potpisani ugovori za subvencionisane kredite poljoprivredi

Krediti će biti dinarski i odobravaće se na period do tri godine, sa godišnjom kamatnom stopom od osam odsto, a moći će da ih dobiju mala poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici i mala privredna društva | 8/06/2011

Ministarstvo poljoprivrede i trgovine Srbije potpisalo je sa šest banaka ugovore o subvencionisanju dela kamate za kredite poljoprivrednicima. Ugovore je potpisao ministar poljoprivrede Dušan Petrović sa predstvnicima Agrobanke, Poštanske štedionice, Hipo-Alpe-Adrija, Kredi agrikol, Komercijalne i Sosijete ženeral banke.
Subvencije za kreditiranje primarne poljoprivredne proizvodnje predviđene su Uredbom Vlade Srbije, usvojenom 13. maja. Za te namene je u budžetu obezbeđeno 2,7 milijardi dinara. "Na ovaj način otvara se potencijal za investiranje u poljoprivredu dva puta veći od agrarnog budžeta za 2011. godinu koji iznosi 20 milijardi dinara", rekao je Petrović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle potpisivanje ugovora sa bankama.
Krediti će biti dinarski i odobravaće se na period do tri godine, sa godišnjom kamatnom stopom od osam odsto, a moći će da ih dobiju mala poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici i mala privredna društva. Namenjeni su za stočarsku i biljnu proizvodnju, nabavku mehanizacije i opreme, izgradnju poljoprivredenih objekata, kao i za refinansiranje kratkoročnih zajmova iz prošle godine. Za poljoprivredna gazdinstva će se davati subvencije za kredite do pet miliona dinara, a za poljoprivredne zagruge za kupovinu mehanizacije do 15 miliona dinara.
Izvor: Sajt Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede


Kategorije vesti: Biznis