Arilje u slikama

 

SIEPA raspisala novi konkurs za za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za direktne investicije

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) objavila je u petak (25. maj 2012. godine) javni poziv za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava investitorima za direktne investicije. | 29/05/2012

Rok za slanje prijava za dodelu sredstava traje do 20. jula, navodi se u pozivu objavljenom u štampanim medijima.

Na konkurs se mogu prijaviti preduzeća koja imaju investicione projekte u proizvodnji i u sektoru usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine ili strateške projekte u oblasti turizma.

Visina podsticaja je ovog puta za sva područja u Srbiji podjednaka, od 4.000 do 10.000 evra, a razlikuju se samo uslovi koje ulagači moraju da ispune da bi dobili taj novac. Tako se za investicije u lokalnim samoupravama koje su svrstane u četvrtu grupu razvijenosti u Srbiji i devastirana područja podsticaji po radnom mestu kreću od 4.000 do 10.000 EUR.

Investitori moraju da ispune uslov da je vrednost ulaganja u osnovna sredstva najmanje 500.000 EUR i da će otvoriti najmanje 50 novih radnih mesta. Za investicije u lokalnim samoupravama svrstane u prvu, drugu i treću grupu po razvijenosti, vrednost podsticaja je od 4.000 do 10.000 EUR po radnom mestu, vrednost nameravanog ulaganja mora da bude milion evra i da se investitor obaveže na otvaranje minimum 50 radnih mesta. Ako investitori žele da ulažu u sektor usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine dobiće takođe podsticaje u visini od 4.000 do 10.000 EUR, a uslov je da vrednost ulaganja bude 500.000 evra i otvaranje najmanje deset radnih mesta. Finansiraju se i strateški projekti iz turizma, ali bi potencijalni investitori morali da u osnovna sredstva ulože najmanje pet miliona evra i otvore najmanje 50 radnih mesta. Pravo na podsticaje imaju i one kompanije koje prijave vrednost ulaganja veću od 50 mil EUR, kojim se otvara najmanje 300 radnih mesta - do 20% od visine investicije, dok je za investicione projekte koji vrede preko 100 mil EUR i kojim se otvara najmanje 300 radnih mesta - vrednost podsticaja do 17% od visine ulaganja.

Predviđeno je i da za investicione projekte preko 50 mil EUR, kojim se otvara najmanje 150 novih radnih mesta visina podsticaja bude do 10% od visine investicije. Kako se navodi u oglasu objavljenom u štampanim medijima, sredstva se ne mogu dodeliti za investicione projekte u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje, trgovine, ugostiteljstva, proizvodnje uglja i sintetičkih vlakana.

Otvaranje pristiglih prijava je 27. jula u prostorijama Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza.


Kategorije vesti: Biznis