Arilje u slikama

 

Priznavanje akreditacija olakšaće izvoz

Srbija je postala punopravni član Evropske organizacije za akreditaciju | 1/06/2012

Srbija je postala punopravni član Evropske organizacije za akreditaciju (EA), što će olakšati izvoz iz Srbije u EU i druge delove sveta i povećati konkurentnost privrede, izjavio je u petak ministar ekonomije Nebojša Ćirić.
"Ovim sporazumom je omogućeno da proizvodi i usluge iz Srbije prelaze granice Evrope i širom sveta bez dodatnih troškova za ispitivanje, sertifikaciju i kontrolisanje", rekao je Ćirić na konferenciji za novinare povodom potpisivanja sporazuma Akeditacionog tela Srbije (ATS) i Evropske organizacije za akreditaciju.
Članstvo ATS u Evropskoj organizaciji za akreditaciju, dobijeno 23. maja, znači da će izveštaji laboratorija za ispitivanje u Srbiji od sada biti priznati i u svetu.
Odluka se odnosi na laboratorije za ispitivanje, medicinske laboratorije, laboratorije za etaloniranje, kontrolna tela i sertifikaciona tela za sertifikaciju proizvoda.
Šef Delegacije EU Vensan Dežer je rekao da će to smanjiti prepreke za trgovinu, omogućiti srpskoj robi brži i jefitniji pristup stranim tržištima, ali i da je značajno za potrošače u Srbiji koji mogu biti sigurni u bezbednost proizvoda.


Kategorije vesti: Biznis