Arilje u slikama

 

EU najveći trgovinski partner Srbije

28/06/2012

EU najveći trgovinski partner SrbijePomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Bojana Todorović izjavila je danas da je Evropska unija najvažniji trgovinski partner Srbije i istovremeno najveći investitor u našu zemlju.
Ona je na panel-diskusiji "Zapadni Balkan i evropska (dez)integracija", održanoj u Aero klubu, navela da naša zemlja obavlja 56 posto ukupne trgovine sa EU, a ako se dodaju zemlje CEFTA, više od 80 posto izvoza Srbije vezano je za te zemlje.
Kada je reč o investicijama, naglasila je da je od 2001. godine u Srbiju uloženo 17 milijardi evra, od čega je 60 posto stiglo iz EU i država CEFTA.
Prema njenim rečima, ekonomija zapadnog Balkana je integrisana u EU, zbog čega svaka promena u Evropi utiče na zemlje regiona, a među njima i na Srbiju.
Privreda EU ušla je u recesiju u poslednjem kvartalu prošle godine, a minimalni rast se može očekivati tek iduće godine. Srbija je, kako je podsetila, prošle godine imala rast bruto društvenog proizvoda od 1,6 posto, a projekcije za tekuću godinu predviđaju rast od samo 0,3 posto zbog smanjenja spoljne tražnje od glavnih trgovinskih partnera – država EU.
Pozitivnije prognoze se očekuju tek iduće godine, pri čemu bi krajem 2013. godine trebalo da bude zabeležen prvi rast broja zaposlenih u poslednjih pet godina, zaključila je ona


Kategorije vesti: Biznis