Arilje u slikama

 

Polovina privrednika sprema otkaze

Preko 50 odsto privrednika u Srbiji smatra da će u narednih godinu dana, zbog pada prometa roba i usluga, biti primorani da smanje broj zaposlenih. | 6/07/2012

Privrednike najviše opterećuju visoki porezi i doprinosi na zarade, obaveza uplate PDV pre nego što firme naplate svoja potraživanja, veliki broj parafiskalnih nameta i njihova visina, velika birokratija i visoke kamate na kredite i pozajmice, pokazuje anketa koju je među 712 malih, srednjih i velikih preduzeća sprovela Unija poslodavaca Srbije.
Čak 12,8 odsto anketiranih navelo je da razmišlja da zatvori svoje preduzeće ukoliko se situacija na tržištu, kao i uslovi poslovanja, ne poprave u narednih godinu dana. 
Dugovi u privredi se i dalje nagomilavaju pa je tako anketa sprovedena u 712 malih, srednjih i velikih preduzeća u Srbiji pokazala da su te firme za 1,12 milijardi evra zaduženije nego u junu 2011. godine. 
Dugovi su narasli zbog novih kredita i pozajmica, nagomilavanja kamata i penala na stare dugove. Svako treće preduzeće ima dug koji je prosečno 14 puta veći od njegovog ukupnog osnivačkog i obrtnog kapitala, naveo je UPS. 
Prosečni rokovi za naplatu potraživanja su dodatno produženi na 134 dana, dok su u poslednjih godinu dana ova preduzeća za 2,4 odsto smanjila broj zaposlenih. 
Privrednici smatraju da je poželjno smanjiti broj birokratskih procedura u komunikaciji sa poreskom upravom, fondovima obaveznog socijalnog osiguranja, agencijama i drugim državnim institucijama, a poseban akcenat stavili su na suzbijanje korupcije u oblasti dobijanja građevinskih dozvola. 
Unija poslodavaca Srbije, imajući u vidu celokupno stanje u privredi, navodi uz alarmirajuće podatke da ono "iziskuje neodložne promene ekonomske politike, rasterećenje poslovanja i uvođenje reda u nacionalnu ekonomiju”

Kategorije vesti: Biznis