Arilje u slikama

 

Krediti za privredu, do 3 % kamate

Novosti | 4/08/2012

Nekoliko najvećih srpskih banaka je pristalo da jedno vreme odobravaju subvencionisane zajmove, a da im država kasnije uplati dotacije, pišu „Novosti“.

 
Para u budžetu za subvencionisanje kreditiranja privrede trenutno nema. Ali izrazito mala privredna aktivnost, koja će usloviti da godinu završimo gotovo bez privrednog rasta, naterala je predstavnike države i bankare da naprave neobičan dogovor, a koji će omogućiti da firme kojima su sredstva potrebna zajmove za nastavak rada dobiju odmah.
Prema dogovoru aktuelnog ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića sa bankarima, doskora izuzetno traženi subvencionisani zajmovi krenuće već krajem ovog meseca. 
Kamate na te zajmove će iznositi od jedan do tri odsto, zavisno od veličine preduzeća, a oni najmanji i finansijski najosetljiviji, pozajmice će dobijati uz garanciju Fonda za razvoj. 
Od sledeće godine, zanatlije, kao i mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za bespovratnu podršku za investicije. Država će, kako je najavio ministar finansija, u zavisnosti od vrednosti investicija bespovratno davati od 30 do 50 odsto novca preduzetnicima za taj posao. Ova mera važiće od januara 2013. godine. 
"I do sada smo učestvovali u programu subvencionisanog kreditiranja i privrede i građana, tako da ćemo tu praksu i nastaviti. Osim vodećih banaka, očekujemo da se i ostale, manje banke uključe u ovaj program. Formirana je radna grupa od predstavnika ministarstva i banaka koja priprema detaljan program. Privrednici mogu da očekuju kako je i navljeno niske kamate, a bankari subvencije koje bi bile od pet do sedam odsto", kažu nezvanično za „Novosti“ ovdašnji bankari. 
Kako kažu bankari, na sastanku sa ministrom finansija razgovaralo se i o isplati zaostalih subvencija koja država duguje bankama za ranije dotiranje kredita privredi i građanima. Očekuje se da se taj problem reši kroz odobravanje dodatnog grejs perioda ili otplatu na rate. 
Uslovi pod kojima će se preduzeća zaduživati biće isti kao i do sada, odnosno proveravaće se njihovi bilansi i likvidnost. S druge strane, osim povoljnih kamata, zavisno od iznosa kredita, firme i preduzetnici će moći da računaju i na grejs period.

Kategorije vesti: Biznis