Arilje u slikama

 

Koje su sve posledice suše?

www.b92.net | 4/08/2012

Suša uzima danak poljoprivredi. Po prvim procenama, visoke temperature već su progutale preko dve milijarde dolara.

Međutim, taj iznos nije konačan. Mnogo teže posledice očekuju stočare koji su prinuđni ili da smanje broj grla ili da imaju gubitke. Na gubitku će biti svi gradjani, jer će meso i biti skuplje.
 
Ni oni najhrabriji, koji prate dešavanja u agraru, ali i na tržištu, ne mogu da procene koliko bi povećanje cena moglo da bude. Međutim svi su složni da nikada nije bilo ovako teško ni prerađivačima mesa, ali ni stanovništvu. Jedno je sigurno – broj onih koji imaju svakodnevno meso na svojoj trpezi sve je manji. 
 
Prerađivači kažu da je suša samo pogoršala već poprilično lošu situaciju u poljoprivredi. Hrana za stoku je preskupa, a želja da broj grla ostane na sadašnjem nivou sve teža za ostvarivanje. To znači da će svi oni koji ne budu mogli da obezbede hranu izvršiti dalji pokolj i odustati od proizvodnje. 
 
Ono što je problem je da je suša pogodila i dobare deo Evrope. To znači i da da nije realno da se obezbedi stočna hrana po manjim cenama. 
 
Prerađivači podsećaju da smo nekada proizvodili mnogo više mesa nego što nam je trebalo, da smo dobar deo toga izvozili i da smo na taj način obezbedjivali dobar deo deviznih sredstava. Danas proizvodimo manje od ptreba i trošimo manje mesa od evropskog proseka. Naime, u Srbiji se godišnje troši u proseku oko 55 kilograma mesa po stanovniku, dok je godišnja potrošnja mesa po stanovniku u Uniji oko 80 kilograma.

Kategorije vesti: Biznis