Arilje u slikama

 

Srbiji preti novi pokolj stoke

Tanjug | 23/10/2012

U Srbiji se može očekivati novi pokolj stoke, zbog skupe stočne hrane i njene nestašice, upozorio je predsednik Društva agrarnih ekonomista Miladin Ševarlić.

Napor da se eventualno interveniše sa stočnom hranom iz Robnih rezervi je jako dobar, ali mislim da će, bez posredstva zadruga koje su uništene, to teško biti realizovano tako da dođe do krajnjih korisnika, odnosno porodičnih gazdinstava, rekao je Ševarlić.
 
Prema njegovim rečima, to može da koristi velikim, krupnim, tržišnim farmama koje mogu da imaju neposredne kontakte sa Robnim rezervema, ali seljačka gazdinstva teško da mogu da dođu do te hrane. 
 
S obzirom na očekivani pokolj grla i s obzirom na to da će stočarstvo verovatno smanjiti učešće na oko 25 odsto u vrednosti poljoprivredne proizvodnje, mislim da smo ušli u zonu trajne zavisnosti za stočarskim proizvodima koji su cenovno daleko vredniji, rekao je Ševarlić. 
 
Na taj način smo poklonili tržište stočarskih proizvoda od sedam miliona potrošača zbog pogrešnih mera u agrarnoj politici koju smo vodili sa smanjivanjem premija za mleko i rigidnim uslovima za subvencije, isključivo po umatičenom grlu, ocenio je on. 
 
Ševarlić je dodao da bi, pri uvođenju sistema registracije, trebalo da postoji prelazni period da daju bar polovinu subvencija po grlu u odnosu na umatičena grla. 
 
On je izjavio da bi strategija poljoprivrede u Srbiji trebalo da bude zasnovana na znanju, iskustvima drugih zemalja koje su ušle u EU, tako da agrarna politika bude ekonomski i ekološki održiva, bez korišćenja genetski modifikovanih organizama i sa većim, stabilnijim agrarnim budžetom.

Kategorije vesti: Biznis