Arilje u slikama

 

Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu u martu 2013

9/12/2012

Nacrt novog zakona o poljoprivrednom zemljištu biće završen do marta naredne godine, a najveće promene odnosiće se na uredjenje i monitoring korišćenja zemljišta, ali i na pooštravanje kaznenih odredbi, izjavio je u subotu direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede Zoran Knežević.

 
"Probaćemo da otklonimo nedostatke u primeni postojećeg zakona, pre svega u delu korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini", rekao je Knežević agenciji Beta i naveo da će se pooštriti kontrola svih zakupaca poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, ali nije želeo da iznosi pojedinosti.
 
Kako je dodao, promene će se odnositi i na poglavlja zakona vezana za uredjenja poljoprivrednog zemljišta, i to u delu zemljišta kod komasacija i navodnjavanja.
 
Knežević je ocenio da se "najveći nedostaci kod korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini odnose se na nedovoljan monitoring i nepostojanje adekvatnih kaznenih odredbi".
 
Kako je objasnio, razmatra se uvodjenje novih kaznenih odredbi, kao i povećanje iznosa već postojećih kazni, ali i povećanje broja poljoprivrednih inspektora koji kontrolišu na koji način se postupa sa zemljištem.
 
"Trenutno u Srbiji ima 19 poljoprivrednih inspektora što je nedovoljno, zbog čega se planira povećanje njihovog broja u saradnji sa lokalnim samoupravama", kazao je direktor Uprave za zemljište.
 
Knežević je kazao da u Srbiji, od ukupno pet miliona hektara obradivih površina, svake godine neobradjeno ostane od 200.000 do 500.000 hektara.

Kategorije vesti: Biznis