Arilje u slikama

 

Cene u evrima olakšale rad

TANJUG | 31/01/2013

 

Izmenama zakona o trgovini kojom je uvedena mogućnost isticanja cena u stranoj valuti s naznakom obračunskog kursa olakšaće rad.
Lakše će biti pre svega, turističkim agencijama i uvoznicima automobila u Srbiji, ali i kupovinu građanima.
Načelnik odeljenja za trgovinu u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Željko Rakić rekao je za Tanjug da se u našoj zemlji cene ističu u valuti platnog prometa, ali se izuzetno cena može istaći i u stranoj valuti, sa naznakom obračunskog kursa.
To je, pre svega, dozvoljeno u oblastima u kojima je ustanovljen poslovni običaj isticanja cena u stranoj valuti - kod prodaje turističkih aranžmana sa instranstvom i vozila.
Predsednik Upravnog odbora poslovnog udruženja turističkih agencija Juta Zoran Arsenović rekao je Tanjugu da će najnovije izmene zakona o trgovini, takodje, uvesti red u rad turističkih agencija.
On je naglasio da izmene zakona predstavljaju zakonsko uredjenje načina poslovanja koje je bilo prisutno u praksi poslednjih nekoliko godina.
Turističke agencije su i ranije isticale cene aranžmana u evrima, zbog čestog menjanja kursa dinara, koji je u poslednje dve godine čak 20 odsto promenio svoju vrednost, naveo je Arsenović.
Kako turističke agencije ne mogu da predvide kretanje kursa, ovo rešenje je bilo neophodno, istakao je Arsenović i dodao da izmene zakona o trgovini olakšavaju rad turističkim radnicima, ali i otklanjaju dileme koje su putnici ranije često imali u vezi sa isticanjem cena turističkih aranžmana u evrima, iako je plaćanje bilo samo u domaćoj valuti.
Predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Miloš Petrović je rekao za Tanjug da je upravo to udruženje tražilo uvodjenje mogućnosti isticanja cena u stranoj valuti s naznakom obračunskog kursa da bi se gradjanima i prodavcima olakšala prodaja vozila.
Petrović je rekao da su i do sada u salonima cene bile izražene u evrima, ali da su u zvaničnim cenovnicima morale cene da budu u dinarima.
On je kazao da to papirološki dosta komplikuje proces kupo-prodaje, koji obično traje petnaestak dana, jer se kurs dinara i evra svakodnevno menja.
Sada će, prema njegovim rečima, biti mnogo jednostavnije i gradjani će odmah znati tačnu cenu automobila koji pazare, istakao je Petrović.

Kategorije vesti: Biznis