Arilje u slikama

 

Novi nameti prete privredi

Privreda bi uskoro mogla da se suoči sa novim nametima. | 2/04/2013

Pred Vladom Srbije će se naći predlozi dva zakona - o reviziji i računovodstvu koji predviđaju da oko 240.000 mikro preduzeća, preduzetnika, udruženja i sportskih organizacija ubuduće ne koriste Međunarodne standarde u finansijskom izveštavanju.

S druge strane, povećaće se broj preduzeća koja će morati da angažuju revizore, pa su prvi proračuni da će nova zakonska rešenja srpski biznis koštati između 20 i 25 miliona evra godišnje. 
 
Savez računovođa i revizora Srbije, Udrženje pružalaca računovodstvenih usluga i Unija poslodavaca poslali su u utorak ministru finansija Mlađanu Dinkiću, ali i predsedniku Tomislavu Nikliću, premijeru Ivici Dačiću i drugim nadležnima zahtev da se nacrti dva predložena zakona povuku iz procedure i izmene. Od ovakvih rešenja, kako kažu, vajde će imati samo revizorske kuće i tumači zakona. 
 
"Od jednog zakona se prave dva, a rešenja su lošija od postojećih", upozorio je Pero Škobić, generalni sekretar Saveza računovođa Srbije. 
 
Obveznici revizije su tokom 2001. godine revizorskim kućama dali ukupno 42 miliona evra. To je 800.000 evra po preduzeću. Nije sporno da velike kompanije moraju da angažuju revizore, ali zašto se to propisuje i srednjim preduzećima, u kojima vlasništvo nije odvojeno od menadžmenta. 
 
Na teret malih i mikro preduzeća i preduzetnika, pašće prelazak sa međunarodnih standarda na pravilnik, koji će sastaviti Ministrstvo finansija. To znači nove obrasce, nove softvere i obuku. Računovođe upozoravaju da je napuštanje međunarodne prakse i loš singnal investitorima. 
 
"Ako ovi zakoni budu usvojeni, biće anulirani efekti ukidanja parafiskalnih nameta", rekao je Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca. 
 
"To opterećenje će biti veličine od 5.000 do 7.000 radnih mesta godišnje. Ovakva zakonska rešenja su očigledno u interesu određnih grupa. Finansijsko izveštavnje je važno, i ako je ono mimo međunarodnih standarda, investitori će izbegavati Srbiju".

Kategorije vesti: Biznis