Arilje u slikama

 

Preduzetnici Priboja, Užica i Arilja razmenili iskustva i izložili probleme

5/04/2013

U prostoriji Zanatskog doma u Arilju, 21.marta , održan je sastanak Udruženja preduzetnika Priboja, Užica i Arilja. Pored predstavnika lokalnih vlasti i nosilaca vlasti udruženja ponaosob, prisutni su bili i vlasnici malih i srednjih preduzeća koji su na praktičnim primerima ukazali na postojeće stanje stvari.

Najpre se prisutnima obratio gospodin Dragiša Terzić- predsednik Skupštine opštine Arilje, istakavši da saradnja među preduzetnicima mora biti intezivna. Lokalna vlast daje punu podršku preduzetnicima, koji su najčešće u oblasti poljoprivrede i tekstila. Zatim su se uključili gosti. Pre svega, gospodin Goran Vučićević-predsednik Izvršnog odbora Udruženja u Priboju, koji je predstavio sliku stvari trenutno u Priboju. Fond opštine Priboj za poljoprivredu je 10 miliona dinara, što ukazuje na nezavidan položaj opštine. U komparaciji Priboja i Arilja, Vučićević je istakao da je Arilje daleko ispred u oblasti poljoprivrede, pre svega malinarstva, jer prema podacima Arilje proizvodi  20 000 tona maline, a Priboj svega 1000 tona. Ukazao je i na problem nedostatka hladnjača za voće. Pribojčanima je prošli sastanak bio poučan, a i dalje žele da uče od boljih. Preduzetnici Priboja su organizovali humanitarni turnir, a u aprilu će opganizovati i Sajam građevinarstva.U prostoriji Zanatskog doma u Arilju, 21.marta , održan je sastanak Udruženja preduzetnika Priboja, Užica i Arilja. Pored predstavnika lokalnih vlasti i nosilaca vlasti udruženja ponaosob, prisutni su bili i vlasnici malih i srednjih preduzeća koji su na praktičnim primerima ukazali na postojeće stanje stvari.

Užičani su pak istakli da je njihov najveći problem to što lokalna samouprava ima malo sluha za privrednike i u maloj meri im izlazi u susret. Često pojedinačni preduzetnici pred takvim barijerama, padaju u depresiju jer su ostali sami u borbi.

Ni u Arilju nisu sasvim optimisti, jer bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo više ulagati i prepoznati ogroman značaj opštine u oblasti poljoprivrede. Istina je da postoji savremena labaratorija za ispitivanje zemljišta, ali je potrebna i prekogranična saradnja.U ovoj razmeni iskustava zaključeno je da bi pojedinačni preduzetnici trebali konkurisati za kredite, a Udruženje preduzetnika bi trebalo biti obavešteno o svim posetama ambasadora. Konačno, polazna tačka svake pojedinačne inicijative je jasan stav šta je cilj koji se želi postići i kako do njega doći. Borba nije laka, ali mora da traje.